Living on the hard

Vi har nå bodd ombord i båten 2 måneder. Det er deilig å bo ombord i en seilbåt når været er så fint som det har vært de siste to månedene. Vi er heldige.

Det er et privilegium. Det er også krevende. Å leve en hverdag med skole, jobb og masse forberedelser til langtur. Seile for eksempel? Det har vi nesten ikke hatt tid og det sliter på. Det er ut og seile og reise vi vil. Er det noe vi virkelig gleder oss til, er det å sette seil.

living_hard_5
living_hard_1
living_hard_4
living_hard_3

Siste etappe i forberedelsene har vært å løfte båten “on the hard”.  Ja, og nå bor vi “on the hard”. Drevne langturseilere beskriver dette som ekstra utfordrende og nå skjønner vi hvorfor. Vi har nå levd “on the hard” i over en uke. Det er varmt, det er kaos. Det er som å leve i et oppussingsprosjekt. Båten skal “primes”, poleres, fikses og ordnes. Uforutsette ting oppstår og man må ta det til seg og finne løsninger.

Når dagen er over skreller man av seg arbeidsklærne, strekker litt på stive skuldre. Man kjenner følelsen av ribbein med brist etter fall fra stigen. Man legger seg i en død båt uten bevegelser. Uten den beroligende gynging og skvulping som er så karakteristisk for en båt i sitt rette element.

“Living on the hard” oppdager man ting man helst ikke ville oppdage. Man oppdager at masten må av. Den må fikses. Den må forsterkes og forbedres. Ekstradeler og verktøy hoper seg opp. Man må holde orden på alle detaljer. Man må holde orden i sitt eget hode, man må holde orden i ens lille kaotiske univers. Man må være der for barna som nå har sommerferie og ikke skjønner at “living on the hard” er tøft. Hvorfor tar de så lett på alt? Tror vi har noe å lære der. Kan ikke alt bare være “living softly”?

Noen få dager igjen til avreise. Vi er “living on the hard”. Det er så mye vi har satt i gang. Blir vi noen gang ferdig med alt dette vi driver med? Hva er det vi egentlig holder på med? Trenger vi virkelig å være så nøye?

Det blir mykt igjen snart. Det blir gyngende bevegelser og sildring rundt skroget.
Vi setter seil snart.
Vi setter seil snart.
Det skal vi holde på med. Sette seil å reise avsted. På eventyr. Være sammen. Living soft. Nå vi er snart ferdig med “living on the hard”.