Øst eller vest – samma det?

De siste dagene har vi fartet på kryss og tvers i Skagerrak. Helt ned til Mandal kom vi, før vi fant ut at det var best å snu. Vi hadde oppdaget en lekkasje. Det bar tilbake den svenske vestkysten igjen for å fikse problemet. Ingenting galt med det, men det tok jo litt tid…

I ett år har vi stålsatt oss for å stå i kuling over Nordsjøen. Vi har gledet oss til å reise gjennom Skottland via den kaledonske kanal. Men gjett hvor vi er på vei nå? Mot Læsø. Anholt. Fyn, Tyskland, Nederland, Belgia. Den Engelske Kanal, med all sin fryktinngytende skipstrafikk. Ekstreme strømmer og skremmende tidevannsforskjeller!

Skagen

Vi lå i Skagen, og innså at vi hadde sakket mer enn to uker etter planen.

Med en smule vemodighet luktet vi på muligheten for å bytte ut Kaledoniakanalen med Kielkanalen. Vi som hadde sett frem til skotske puber, irske blikkfløyter og snodige strengeinstrumenter, musikk overalt, grønne sletter og frodige landskap, engelske små landsbyer, pint, kidney pie og familiebesøk. Djerve eventyrere i vikingenes farvann…
Men en seilas nedover irskesjøen virket plutselig så usikkert. Ville turen ned langs Irland bare bli en masete transportetappe for å rekke å krysse Biscaya innen første halvdel av september?

Ubestemmelighet

Er det egentlig så fornuftig å bare gjøre helomvending og gå for en rute vi ikke har noen som helst kunnskap om? Hvilket alternativ er best? Hvilket veivalg er tryggest akkurat nå? Hva takler besetningen? Hvor blåser vinden?

“Vi kan jo ikke bare gå etter magefølelsen…” – Nei, vi må ta veloverveide valg, mener kapteinen. Solide argumenter må på bordet, veies for og i mot. Men ingen av oss har gjort dette før, så vi blar febrilsk i de mest etterrettelige guidebøkene for å finne fasiten, argumentene. Søker på vilkårlige forum, googler og finner 10 år gamle artikler… Kan noen sjekke facebook? Svaret finnes ikke! Én tviler. Vi blir uenige. Blir enige igjen. Dette blir bra!!! Nei, det sås tvil igjen. Verden er så stor! Og farlig! Noen forandrer mening, hva om det første alternativet likevel er lurt? Og så forandrer den andre mening når den første har forsonet seg med den forrige avgjørelsen… nå har dessuten vinden snudd.

Men vi er på vei nå. Til utlandet. For motor…

på-toppen
stor-bror
over-skagerrak
over-skagerrak2