Dagbok fra Kapp Verde over Atlanterhavet

En forholdsvis liten del av dette året besto av et 18 dagers kryss over hele Atlanterhavet. Vi hadde med oss Ståle hjemmefra, en entusiastisk seiler og god venn, godt humør og masse mat.

Drømmen om sidevind

Onsdag 2. januar 2019

15º 42.045 N  26º 15.496 W

Kurs 258°

5.8 knop

Dag 2 Klokka 10 første nyttårsdag forlot vi brygga i Mindelo, der gjengen i s/y Sira sto igjen og vinket. Nå ruller vi avgårde i beskjeden fart, og kopper, kjeler og folk slenges rundt. Vi har ikke gitt opp håpet om en bedre vinkel på vinden, men ser at vi antakelig må jibbe hver dag for å slippe å ligge på platt lens. Det kan tære litt på krefter og humør, Katja ruller ekstra mye i medvind fordi hun er en langkjølet, eldre båt. Det er likevel godt å ha startet på strekket over Atlanteren, og nå som vi har Ståle med oss og dermed er tre voksne, så er utsiktene for mer søvn og seilglede til stede. Ståle spretter alltid opp når noe skal gjøres, både med seilføring, preventerliner og i byssa! Han orker til å med å føre en fotballsamtale med barna i ny og ne.
Vi har slengt ut fiskesnøre og mistet den 3. sluken hittil.

atlanterhavskryss-46

Rulling, reving og sjøsyke

Tordag 3. januar 2019

15º 09.092 N  29º 14.297 W

Kurs 261° 

5.8 knop

Dag 3  Det er blitt kveld på dag 3 og kveldsvakten sitter alene i cockpiten og betrakter morild fosse forbi på sidene av båten. En overskyet dag med mye rulling, sjøsyke og fram og tilbake med rev opp og ned… Vinden kom og gikk og skiftet retning. En ganske stor flyvefisk landet på dekk og delfiner på avstand er de største hendelsene å skrive hjem om. Vi fikk forresten en hyggelig melding på satellitt fra den norske båten Ketchup som ligger litt lenger framme, godt å vite at det er kjentfolk der ute. Barna er støtt i beit for strøm på iPadene, som de bruker til å lese på. De fikk hver sin solcellelampe i julegave, så vi tenkte at problemet var løst, men disse lager dessverre ikke nok strøm til å lade gamle iPader.
Vi priser oss fortsatt lykkelige for å ha fått med oss Ståle, med all hans kunnskap og engasjement. Vi håper vi rekker Grenada innen den 19. for da går flyet hans hjem. Det skal holde hardt, vi bør ha minst 5,5 knop i gjennomsnitt for å klare det.
God vakt og god natt!

atlanterhavskryss-6
atlanterhavskryss-10
atlanterhavskryss-53

Travle dager til havs

Fredag 4. januar 2019

15º 03.086 N  31º 22.530 W

Kurs 265° 

5.6 knop

Dag 4  Det er blitt kveld igjen og endelig stjerneklart. Vi begynner å finne en slags rytme og ro i båten, selv om det støtt er ting som må gjøres. Matlaging og oppvask i en rullende bysse og med sparsommelig med vann tar mye tid. En manuell oppvaskmaskin bestående av et nett som dras etter båten er under utvikling, men ikke fullt fungerende. Litt småsure på langturseilere som melder om kakebaking over Atlanteren – sånt er det virkelig ikke kapasitet til! Men vi har snackskapet vårt fullt av sjokolade, så vi mangler ikke noe!
I dag ble dessuten kicken demontert fordi den laget noen skumle knakelyder mot masta. Den ble byttet ut med en taukick. Sannsynligvis sparte vi oss for et mastehavari her :). Det blir varmere og varmere, men også ekstremt fuktig. Om natten blir alle putene i cockpiten klissvåte og nattevaktene drar fortsatt på seg ullstilongs.
4 flyvefisk på dekk i dag morges, det er rekord. Vi har som mål å smake på en!

atlanterhavskryss-37
atlanterhavskryss-57
atlanterhavskryss-28
atlanterhavskryss-41

Opptur og nedtur

Lørdag 5. januar 2019

15º 01.897 N  33º 30.396 W

Kurs 271°

5.8 knop

Dag 5 God nyhet: Avsjekk kakebaking på Atlanteren! Ståle stekte en megabunke med pannekaker, så nå kvalifiserer vel vi og til «flinkis» langturseilere? Det skal ikke mer til enn et par pannekaker med sukker og sitron (for du vet vel at det er best?) for å gi dagen det lille ekstra.
Dårlig nyhet: Blokka på taukicken røyk, og det genererte bekymring og hodebry. Det løste seg, men tok noen timer som spiste opp den allerede minimale tiden som besetningen har til avslapping og egentid.
Denne dagen slår det kveldsvakten at hun risikerer å komme hjem til hverdagen og savne stjerneklare netter på havet, uten å egentlig ha fått tatt seg tid til å være tilstede i det. Det er en litt sår tanke.

atlanterhavskryss-38
atlanterhavskryss-54

Vi lever tett, men har sjokolade

Søndag 6. januar 2019

14º 50.347 N  35º 31.494 W

Kurs 5.7

271° knop 

Dag 6 Nå begynner dette å ligne på noe bra. Vi svetter fortsatt med vårt, enten det er brødbaking og oppvask i byssa, eller å sitte i solsteiken (nå er det hett!) og prøve å få det f…mte vindroret til å styre dit vi vil. Det er blitt satt noen få krav til barna i det siste, noe som får familiekulturen hos Holden/Alvins til å tre tydeligere frem. Men alt i alt føles det bedre at alle er med og bidrar med noe.
Ståle insisterte på en forenkling av jibbesystemet, og nå jibber vi kanskje 2 ganger per dag eller når det er fornuftig. Tidligere var det litt tiltak fordi vi seiler med spribom ute og det var mye tau som måtte flyttes og settes riktig hver gang. Da ble det lett å utsette jobben og fortsette på en ufordelaktig kurs.
En ny positiv trend som trer frem er småpraten og spontane kosestunder i cockpiten der både barn og voksne deltar. Innimellom turnusvakter og plikter, finner vi nå oftere litt tid til å sitte å slarve sammen, gjerne med en kopp kaffe og en sjokoladeknupp. Og ja; vi spiser sjokolade hver dag!!

Donaldkuler og middagen i dørken

Mandag 7. januar 2019

14º 05.391 N  37º 27.259 W

Kurs 223°

4.8 knop

DAG 7 Vi satte en sørlig kurs for å unngå et stort område med vindstille lenger nord. Denne kursen ga oss høye og krappe bølger så alt og alle i båten ble kastet rundt. Dårlig søvn, banning og søl, vanskelig å skjule et synkende humør. Det skal sies at Ståle klarte å trylle frem pizza til lunsj oppi dette. Utpå kvelden løyet vinden en del, men de rotete bølgene fortsatte, så nå hadde vi både ubehagelig gynging og dårlig framdrift.

«Nattsvart himmel, noen stjerner og et tynt månesmil. Ute på det store hav. Der, en liten seilbåt som vugger vestover på en humpete kurs. Zoom inn. Det siver lys ut fra cockpiten. Zoom inn. To voksne menn og to små gutter sitter rundt et bord og spiller kort nede i salongen. Kahytten er opplyst av en hengende lampe som gir en varm glød i rommet. Det høres latter og skravling der nede fra. De voksne er slitne, de har nesten ikke sovet pga. slamring i masta, skrangling fra kjeler og kar i byssa og uberegnelig rulling fra side til side. Likevel ofrer de tiden de kunne ha hvilt seg på å spille med de to oppspilte og glade guttene. Nå er det kveld, og Katja er midt ute på Atlanterhavet.»

atlanterhavskryss-44
atlanterhavskryss-35
atlanterhavskryss-34

Hei passaten!

Tirsdag 8. januar 2019

13º 10.776 N  39º 12.382 W

Kurs 262°

6.0 knop

DAG 8 Etter en litt vanskelig dag med dårlig fart og mye bølger, skiftet vi kurs ved første anledning i dag. Det hjalp på humøret. Dette er jo passaten! Nå sikter vi rett mot Karibien og snart er vi halvveis! I dag delte vi det siste eplet og de to tomatene som var igjen. Hermetikk, løk og poteter fra nå.

atlanterhavskryss-51
atlanterhavskryss-23
atlanterhavskryss-27

Halvveis i natt

Onsdag 9. januar 2019

13º 17.256 N  40º 36.558 W

Kurs 289°

13.7 knop (😂)

13º 17.256 N  40º 36.558 W

DAG 9 Det begynner å bli tydelig at vi må sikte på landkjenning på Barbados for å få Ståle på flyet hjem slik at han rekker tilbake til familien og jobben sin slik han har lovet. Med det som utgangspunkt, vil vi være halvveis i natt. Det feires høytidelig i kveld med en eske julekonfekt som vi hadde glemt og et slag poker. Kortspill i salongen har nå blitt tradisjon hver kveld, og noe Casper og Christopher gleder seg til hele dagen. Nå håper vi bare at alle gode krefter gir oss god vind og fin retning slik at vi får sjekket inn i Barbados innen fredag 18. januar.

Akkurat nå finner kveldsvakten roen her i svarte natta. Hvis du sitter et sted med greit internett, så kan du gå inn på marinetraffic.com eller liknende tjeneste, og se på Atlanterhavet. Zoomer du ut, ser det ut som Middagsbukta en fredag i juni. Men slik er det jo ikke her ute i virkeligheten. Vi er mutt putt alene. Ikke en båt. Den samme utsikten hver dag. Ingen lysende kyst i sikte. De eneste levende vesener vi ser, er en type fugl med lang stjert som ofte sirkler rundt oss. Kanskje de sikler på flyvefiskene som lander på dekk hver natt? Og de fiskene som ikke møter sin skjebne der, surrer rundt oss som øyenstikkere. De suser rundt i bølgene som fiskesprett.

atlanterhavskryss-7
atlanterhavskryss-19
atlanterhavskryss-62

Mye vind, vi øver oss på tøffere tak

Torsdag 10. januar 2019

13º 59.431 N  43º 27.040 W

Kurs 286°

5.6 knop

DAG 10 Det var meldt noen knop mer vind enn vi er vant til, og det kunne komme opp i liten kuling om natten. Siden vi er langt fra land og sårbare dersom noe skulle skje, bestemte vi oss for å reve alt vi hadde og gå to på vakt. Det ble sparsomt med søvn, men alle skjøter og kluter holdt og vi kom oss trygt gjennom natten. Det ble som en «øvelse» på mer utfordrende vær.

atlanterhavskryss-22

Bøttedusj og Butterfly

Fredag 11. januar 2019

14º 21.977 N  45º 53.944 W

Kurs 216° 

5.2 knop

DAG 11 Dagen derpå våknet vi voksne med en smule «hangover», men fikk ting på stell utover dagen. Noen fikk seg også en forfriskende bøttedusj. Vi har ikke saltvannsinntak i byssa slik som mange båter har, men må hente saltvann i bøtte til oppvask og skylling. Det er viktig å spare på ferskvannet. Men tenk at det skal være så irriterende vanskelig å få tak i vann, når det er så mange liter rundt oss! Hvis man prøver å hive ut en bøtte med tau, så vil den bare surfe oppå bølgene. Og får du fyllt den med vann, så ryker gjerne hanken fordi den blir så tung og båten går i 6 knop… Men vi har endelig klart å lage en fungerende løsning bestående av en avkappet vanndunk i et nett.

Vi seilte noen timer Butterfly, med genoa og storseil ut til hver sin side, da fikk vi perfekt kurs og god fart. Vi satser på samme taktikk i morgen, da kan det jo til og med være at Ståle rekker å få litt sand mellom tærne før han må ta taxi til flyplassen.

atlanterhavskryss-31
atlanterhavskryss-30
atlanterhavskryss-16

Nå tømmes potetgullagrene!

Lørdag 12. januar 2019

13º 23.079 N  47º 19.796 W

Kurs 286°

4.5 knop

DAG 12 Kveldsvakten sitter ute i shorts og t-skjorte og langer innpå med chips. Pringles og salte snacks får bein å gå på nede i salongen, der det sedvanlige pokerslaget finner sted. Vi ser enden på reisen nå, dette er etter all sannsynlighet den siste lørdagen til havs på lenge. Neste fredag MÅ vi nå Barbados.
Vi seiler butterfly, men oppsettet har slitt et hull i seilet, der spilene gnager innpå et undervant. Det er ikke meldt all verdens vind, så i morgen er det tidlig opp og teste spinnakeren. Det blir første gang!

atlanterhavskryss-25
atlanterhavskryss-30
atlanterhavskryss-61
atlanterhavskryss-13

Spinnakeren har fløyet

Søndag 13. januar 2019

13º 23.956 N  49º 21.694 W

Kurs 247°

4.5 knop

DAG 13 Spinnakeren kom opp i dag etter mye styr og spetakkel. Først måtte spribommen ned og tjores fast, så måtte spinnakerbommen opp. Da vi til slutt fikk opp selve spinnakeren var det et imponerende syn, og nydelig seiling. Whosh whosh i over 6 knop. Dessverre var det noe gnaging på tau her og der, så vi tok ned hele herligheten og bestemte oss for å gjøre tilpasningene i morgen og prøve igjen. Nå vugger vi videre, det slamrer og blafrer i seilene, pga. av lite vind. Da får bølgene tak i oss og det er lite vi kan gjøre for ikke å bli dyttet fra side til side. Det er stressende å høre på, for det sliter på duk og rigg.
Casinoduken (et grønnmønstret kjøkkenhåndkle) er på plass i salongen, og det står om en hel plate sjokolade. En spennende turnering pågår over flere dager, og Ståle har for øyeblikket ledelsen, men i en avgjørende runde kan mye snu.
Vi har hørt fra Ketchup, som snart er framme på Barbados, de når land i morgen. Sira har vi også fått meldinger fra, og de er nå på 3. dagen av sin overfart. Vi ønsker dem hell og lykke til vi sees igjen!

atlanterhavskryss-60
atlanterhavskryss-49

Ikke mer spinnakerseiling

Mandag 14. januar 2019

12º 52.364 N  51º 10.918 W

Kurs 285°

4.6 knop

DAG 14 Etter å igjen ha brukt halve dagen på å få opp spinnakeren, sto den flott foran båten. Vi kjente suget da det akselererte raskt fra 4 til 8 knop. Men akk… I det kraften kom inn i seilet, begynte spinnakerbommen å bøye seg oppover. Det siste vi ønsker her ute, er å få en dramatisk hendelse med en kraftig stang av aluminium som knekker. Vi aner ikke hva det ville kunne føre til av andre skader, men vi turte ikke annet enn å få spinnakeren raskt ned igjen. Nå har vi kapitulert med tanke på flybillett og sand mellom tærne for Ståle, her går det i lusefart og seilene faller sammen med jevne mellomrom. Det er litt deprimerende. Vi skulle selvfølgelig ha testet ut spinnakeren et annet sted enn midt ute på Atlanterhavet.

atlanterhavskryss-32
atlanterhavskryss-50
atlanterhavskryss-59
atlanterhavskryss-52

Fryd og gammen i Katja

Tirsdag 15. januar 2019

13º 02.579 N  53º 06.734 W

Kurs 261°

5.9 knop

DAG 15 Alt vi trenger for å få stabilitet og litt fart i båten er et par skarve knop mer vind… Vi slamrer avgårde utover formiddagen, og stemningen er ikke akkurat oppløftet. Skuldre heves og vi hører samstemte sukk og stønn i det det smeller i mast og bom. I følge værmeldingen var vinden tilstede, men det hadde vært så som så med presisjonen på meldingene de siste dagene. Men så, rundt lunsj Katja-tid, kom de 2-3 små knopene vi trengte. Å så deilig det er å seile! Nå har seilene stått hele dagen og natten, og vi pløyer gjennom bølgene. Farta er fin og vi ser for det meste 6-tallet og vel så det på fartstelleren.
Vi har omtrent 3 dager igjen av en lang reise over havet. Ingenting har så langt gått forferdelig galt; ingen nevneverdige skader på hverken båt eller mannskap. Barna har snudd døgnrytmen og holder nå nattevaktene med selskap eller tegner en serie merkelige vesener som tilhører en mytologi de har funnet på sammen med gutta i Sira. De siste snop-, kjeks og snackspakker rasjoneres utover de nærmeste dagene. Vanntanken er snart tom, og hygienen blir mer og mer avslappet. Oppvasken unnagjøres stort sett med tørkepapir og saltvann på dekk.

atlanterhavskryss-40
atlanterhavskryss-29
atlanterhavskryss-18
atlanterhavskryss-15
atlanterhavskryss-45
atlanterhavskryss-9

Hva er egentlig lenge?

Onsdag 16. januar 2019

12º 57.106 N  54º 49.959 W

Kurs 281°

6.0 knop

DAG 16 

«Er vi snart framme?»
«Ja, veldig snart! Det er bare et par døgn igjen.»

For et halvt år siden ville tanken på å skulle seile i mer enn ett døgn føles som en vanvittig utfordring. Nå er et par døgn blitt til «ikke lenge igjen nå…»

atlanterhavskryss-58
atlanterhavskryss-42
atlanterhavskryss-24

Land ho!

Fredag 18. januar 2019

12º 51.041 N  57º 58.265 W

Kurs 274°

5.1 knop

DAG 18  Kl. 16. Vi ser land i kikkerten

atlanterhavskryss-11
atlanterhavskryss-39
atlanterhavskryss-12